Tarih saklamaz
Tarih saklamaz
10 Eylül 1922 günü, Gazi Mustafa Kemal, İzmir Kordonboyu’nda arabasıyla ilerlerken; “Bir rüya görmüş gibiyim” diye mırıldanmış ve Hükümet Konağı’nın balkonundan kendisine çılgınca sevgi gösterisinde bulunan İzmirlileri selamlarken; “Başarı benim değil, sizin, milletindir. Artık savaş bitmiştir, yeni işlerimize bakacağız” diye seslenmiş.
Biz birlikten güç doğduğunu ve o güç ile karşımızda kimsenin duramayacağını geçmişte öğrendik. Bunu unutanlar ya da göremezden gelenler ülkeyi bölmekten, insanları ötekileştirmekten geri durmadılar. Yarınki seçim öncesi bakmamız gerek şeylerden biri sanırım, bu güç birliğinden kimin ya da kimlerin daha fazla söz ettiği ve halkı sadece bir bölümünü değil tamamını kucaklama çabası içinde olduğudur.
***
Seçim öncesi pek çok mitingi takip ettim. En son izlediğim de Muharrem İnce’ninkiydi. İnce, “Bakanlar Kurulu’nu sadece CHP’lilerle yapmayacağım. Her partiden insanlar olacak. Türkiye’yi birleştireceğim. Bu seçim eskinin son, yeninin ilk seçimi olacak. Barışacağız, büyüyeceğiz, bölüşeceğiz. Bunu birlikte başaracağız” dedi.
Ben, İnce’nin söylediklerinin yanı sıra halkı gözlemledim. Giderek büyüyen coşkuyu, kadın erkek fark etmeden her yaştan, her sınıftan insanın yüzündeki gülümsemeyi gördüm. Tam anlamıyla bir festival havasını vardı Kordon’da. Gençler meydanın hemen arka tarafında voleybol bile oynuyordu. Gecenin sonuna doğru bölgedeki mekanlarda ne yiyecek ne içecek kaldı.
Meydanlar her seçim öncesi akıllarda seçim sonuçlarına dair bazı ipuçları verirler. İzmir bunda kesinlikle bir ölçüt değildir ama tüm mitinglere bakıldığında bu kez iktidarın işi zor görünüyor. Peki zor göründüğü gösteriliyor mu?
***
Buna ben değil de Oxford Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırma cevap versin. Yapılan çalışmada en fazla uydurma haberin Türkiye’de rastlandığı ortaya çıkmış. Türkiye’den katılımcıların yüzde 49’u siyasi veya ticari sebeplerle tamamen uydurma haberlerle karşılaştığını söyledi. Araştırmaya katılanların sadece yüzde 38’i haberlere güvendiğini belirtti. Türkiye’deki baskı ortamı da rapora yansıdı. Katılımcıların yüzde 65’i ‘yetkililerle sorun yaşamamak için internette siyasi görüşlerini açıkça ifade etme konusunda dikkatli düşündüğünü söyledi. Türkiye bu alanda da 37 ülke içinde en üst sırada yer aldı. Ekonomi, eğitim gibi pek çok konuda ülke olarak çok gerideyken yalan haber konusunda lideriz.
Bazı gerçekler vardır ki ne kadar gizleseniz de er geç ortaya çıkar. Ve bunu gazeteler saklasa da artık önce sosyal medya sonra da tarih mutlaka yazar.
Not: Geç saatlere kadar mitingin olduğu bölgedeydim. Hiçbir olay çıkmaması ve toplanan çöpler beni bir İzmirli olarak gururlandırdı.
Yorumlar -
Yorum Yaz