Kadınlar, işlerine dönmek istiyor
Kadınlar, işlerine
dönmek istiyor
Gelişmiş ya da az gelişmiş fark etmeksizin tüm dünyada çeşitli sebeplerden hala cinsiyet eşitsizliği sorunu yaşanıyor. Üzülerek söylüyorum ki büyük şehirlerde yaşanan en büyük sorunlardan biri de kadınların istihdamı ile ilgili. Bunu Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) hazırlandığı raporlar da gösteriyor. ILO Genel Direktörü Guy Ryder, “Rapor, kadınların insana yakışır işler bulmakta ve bu işleri korumakta büyük güçlüklerle karşılaşmaya devam ettiklerini gösteriyor” diyor. Küresel olarak kadınlar, erkeklerin kazandığının hala ortalama yüzde 77’sini kazanıyor. Rapor, bu ücret açığının yalnızca eğitimdeki farklılıklarla ya da yaş farklılıklarıyla açıklanamayacağına işaret ediyor. Aradaki farkın, kadınların yaptıkları işlere az değer verilmesiyle, kadınların ağırlıkta olduğu sektörlerde ya da mesleklerde aranılan becerilerle, ayrımcılıkla, kadınların kariyerlerine ara vermeleriyle ya da ücretli çalışma sürelerini kısaltmalarıyla bağlantısı var. Türkiye'ye baktığımızda kadınların istihdama katılma oranı ne acı ki yüzde 34... Yani kadınlarımızın çoğu evde çocuk bakıp börek açmaktan ileri gidemiyor. Bugünkü eğilimlerin sürmesi halinde aradaki ücret açığının kapanması için 70 yıldan daha uzun zaman gerekecek.
***
Capital Dergisi her yıl Türkiye'de “Kadın Dostu Şirketler” araştırmasıyla kadınların iş gücüne ve işte yönetime katılma çabalarını desteklemeyi sürdürüyor. Ve bu şirketlere baktığımızda çoğunun merkezi yurt dışında. İstihdama yönelik çalışan pek çok kurum ve kuruluş var... Ama yeterli değil... Daha ciddi adımlar atılması ve bunda da en büyük rolü hükümetin oynaması gerekiyor... Yapıcı işler yapan örgütlenmelerden biri, diğerlerinden biraz daha farklılık gösteriyor. İstanbul merkezli olan ve İzmir'de de çalışmalarını sürdüren YenidenBiz yaptığı çalışmalarla dikkat çekiyor. YenidenBiz, temelde Türkiye'de kadın istihdamına katkıda bulunmak üzere başlatılan bir sosyal girişim. Ana misyonu farklı sebeplerle bir süredir iş hayatının dışında kalmış ancak “yeniden” iş hayatına dönmek isteyen, iyi eğitimli ve deneyimli kadınları profesyonel yaşama hazırlamak ve alternatif iş olanakları ile buluşturmak.
İzmir'de çalışmalarını sürdüren YenidenBiz Derneği Koordinasyon Gönüllüsü Leyla Koç Somer, dün Radyo Ege'de Hakan Asılkefeli ile sunduğum programa katıldı. Somer, Eylül 2013’te faaliyetlerine başlayan YenidenBiz'in aday havuzunda en az üniversite mezunu ve on yıldan fazla deneyimli, şu anda çalışmayan, alanında yetkin ve tecrübelerini paylaşmaya hazır yaklaşık bin kadının bulunduğunu belirtti. Somer, bu bin kadının işe dönmek istediğini ama aslında Türkiye'de onlar gibi binlerce kadının olduğunun altını çizdi. YenidenBiz, aday havuzundaki her adayı, öncelikle yetkinlik bazlı ön mülakatlarla değerlendirmeye almakta; çeşitli kişisel gelişim destekleri ve ICF ile ortaklaşa yürüttüğü koçluk programı, EMCC ile yürüttüğü mentorluk programı ile iş hayatına hazırlamakta. Somer, YenidenBiz’in ülkemizde kadın istihdamı konusunda öncü uygulamalarıyla, fikir önderliği yapan resmi ve özel kuruluşlar arasında yer almayı hedeflediğini vurguladı.
***
YenidenBiz’in orta vadede hedefi, bir “işe dönüş metodolojisi” oluşturmak ve özel istihdam ihtiyaçları için aranılan bir danışmanlık platformu olmak. Bu güzel oluşum, bir yandan kadınlar için eğitimler ve seminerler düzenleyerek kendilerini geliştirmelerine olanak sağlıyor, bir yandan da girişimciliği özendiriyor. Yapılan araştırmalar istihdama katılan kadın sayısı arttıkça gayrisafi milli hasılanın da arttığını gösteriyor. Bu da cebimize giren paranın artacağı anlamına geliyor. Ve bu artış oranı yüzde 20'lerde... Kadınlar için iş yaşamı zorlaştırılırsa, doğum sonrası işe dönemleri için fırsat yaratılmazsa, daha çok çocuk yaparak eve kapalı ve erkeğe bağımlı hale getirilirlerse toplum olarak kaybederiz.
YenidenBiz’in sunacağı iş gücünden faydalanmak isteyen, kadrosunda tecrübeye ihtiyaç duyan firmalar ve bu girişimden haberi olmayan kadınlar daha detaylı bilgiye www.yenidenbiz.com adresinden ulaşabilirler.Zihinlerdeki tabular yıkılırsa, eşitsizlik de ortadan kalkar...
Yorumlar -
Yorum Yaz