Nesim Bencoya
Türk filmlerini
yurtdışında
tanıtıyorlar
Hezarfen Film Galeri, İzmir’de Kısa Film Ajansı kurdu. Amaçları, genç yönetmenlerimizin ve filmlerinin uluslararası festivallerde yer almasını sağlamak, önlerinde yeni kapılar açmak
Gökmen Küçüktaşdemir
Üç yıl önce İzmir’de özel sinema etkinlikleri yapmak üzere hizmete başlayan Hezarfen Film Galeri, geçtiğimiz Mayıs ayında bir de Kısa Film Ajansı kurdu. Ben de ajans direktörü Nesim Bencoya ile görüşerek bu yeni oluşum fikrinin nereden çıktığını, ne işe yarayacağını, kimlerin faydalanacağını sordum. Önce şaşırdı. Basına bunu duyurmasına rağmen kimse ilgilenmemişti. Ülkemizde her şey içler acısıyken medyanın durumu da çok farklı değil elbette. Varlığını sürdüre bilen gazetelerde ve televizyonlarda muhabir arkadaşımız kalmadı. Kültür - sanat alanına bakan muhabir ise zaten hiç yok. Muhabir, yani haberi sokaktan toplayıp gazete sayfalarına, televizyon ekranlarına ve internete taşıyan kişi... Hal böyle olunca iş başa düşüyor. Bencoya ile güzel bir sohbet başlıyor.
SALONLARI DOLDURUYORLAR
Hezarfen Film Galeri, adından da anlaşılacağı gibi çağına öncülük etmek için kurulmuş. Onları, İzmir ve İstanbul’da gerçekleştirdikleri çeşitli etkinliklerle tanıyoruz. Bağımsız Türkiye Sineması Buluşmaları, 16. Sinema Burada Festivali, Avrupa Sineması, Hong Kong Sineması, Nordik Film Günleri ve Ödüllü Dünya Sineması Gösterimleri gibi özel günler düzenleyerek sinema izleyicisini salonlara çekiyorlar. Yaptıkları her etkinlikte salonlar sinefillerle doluyor.
Dünya sinemasını ülkemizde tanıtan ajans, şimdi de Türkiye’de yapılan kısa filmleri dünyada tanıtmak üzere harekete geçti.
Aynı zamanda Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarım Bölümü öğretim görevlisi olan Nesim Bencoya, "Ulusal ve uluslararası sinema alanlarında çok deneyimli bir ekibe sahibiz. Hezarfen Film Galeri, Türkiye’de yapılan kısa filmlerin özellikle uluslararası promosyonunu amaçları arasına kattı" dedi. Ajans özet olarak, kendilerine başvuran yönetmenlerin ürünlerinden ve Türkiye'de çekilmiş en iyi kısa filmlerden özel seçkiler yapıyor. Bunları da yurtdışındaki çeşitli sinema festivallerle anlaşıp onlara gönderiyor. Elbette yaptıkları bu kadar değil.
Yıllar önce Malatya Film Festivali'nde tanıştığım Bencoya, "Seçtiğimiz filmlerin yönetmenleri filmleriyle festivallere göndermeye çalışıyoruz. Böylece orada kendilerini daha fazla tanıtma ve anlatma şansına sahip oluyorlar. Bu yetenekli gençlerimiz, onlar için sağladığımız kontaklar sayesinde ortak proje yürütebilecekleri, bilgilerinden faydalanabilecekleri ya da projelerine finansman bulabilecekleri kişilerle tanışıyorlar" dedi.
ÖNEMLİ ANLAŞMALAR YAPILIYOR
Bir nevi menajerlik ve danışmanlık da yaptıklarını anlatan Bencoya, "Amacımızı gerçekleştirmek üzere, Hezarfen Film Galeri dünyanın en kapsamlı ve saygın kısa film festivallerinden Clermont Ferrand Uluslararası Kısa Film Festivali ve Cannes Film Festivali Short Film Corner ile anlaşmaya vardı. Bu iki önemli film festivalinde Shorts From Turkey adı altında kısa filmlerimiz tüm dünyadan sinema profesyonelleri ve izleyiciler ile buluşacak" diye konuştu.
Hezarfen Film Galeri sadece bu büyük festivallerle yetinmemekte ve kısa filmlerimizin ve filmcilerimizin seslerini dünyada duyurmak üzere çalışmaya devam ediyor. Yakın dönemde ‘’Shorts from Turkey’’ seçkisini aşağıdaki yurtdışı film festivallerinde sinema profesyonellerine ve izleyicilere sunuyor. İşte bunlardan bazıları:
Bogota Uluslararası Kısa Film Festivali – Kolombiya
Arava Uluslararası Film Festivali - İsrail
Sofya Uluslararası Kısa Film Festivali – Bulgaristan
Önümüzdeki günlerde 2017 Cannes Film Festivali – Short Film Corner seçkisi için başvuru süreci açılacak.
KISA FİLMCİLER ÖKSÜZ
Bundan sonraki hedefleri bu tecrübelerine yenilerini eklemek olduğunu vurgulayan Bencoya şunları söyledi: "Yaptığımız etkinliklerle Bağımsız Türk Sinemasını ve izleyicisini bir adım daha öne çıkarmak istiyoruz. Hezarfen Film Galeri, Sanat ve Sanatçıyı seyirci ile buluşturan, kültürel paylaşımlar tasarlayan ve gerçekleştiren, bu kapsamda film festivalleri, film gösterimleri , atölye çalışmaları, sergi gibi profesyonel organizasyon tecrübesine sahip sinema profesyonellerinden oluşan bir kurum. Kısa filmciler öksüz... Yeteneklerin harcanması yazık. Onları biraz itmek lazım. Duyuru yapıp hazırladığımız seçkiler için bize kısa film göndermelerini istiyoruz. Gelen filmleri izliyoruz, içlerinden seçim yapıyoruz. Amacımız onları tanıtmak ve telif hakkı almalarını sağlamak. Her seçki ortalama 8-9 filmden oluşuyor. Kısa film yurtdışında bir piyasası var. Bu da sizin gelişmenize neden oluyor. Kanada'da bir şirketle bağlantıdayız. Bu arada kısa film arşivlemeye gidiyoruz. Türkiye'nin kısa film arşivini oluşturmak istiyoruz. Bunun için de çalışmalarımız sürüyor."
--------------
NORDİK FİLM GÜNLERİ
Nordik Film Günleri, 12 Aralık tarihinde başlıyor. 14 Aralık'ta sona erecek olan gösterimler İstanbul İsveç Başkonsolosluğu, Norveç Ankara Büyükelçiliği, Finlandiya Ankara Büyükelçiliği, Finlandiya Film Vakfı, Danimarka Ankara Büyükelçiliği, Danimarka Film Enstitüsü ve İzmir Mimarlık Merkezi’nin katkılarıyla Hezarfen Film Galeri tarafından düzenlenecek. Çağdaş İskandinavya Sineması’nın uzun ve kısa metraj filmlerinden, İzmir’de daha önce gösterime girmemiş bir seçki İzmir Mimarlık Merkezi salonunda sinema severlerle buluşacak. Tüm gösterimlerin ücretsiz olacağı sinema günlerinde filmler orijinal dillerinde, Türkçe altyazılı olarak gösterilecek.
Yusuf Saygı
Destekliyoruz
Ajans hakkında görüşlerine başvurduğum Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali Direktörü Yusuf Saygı da, "Kısa filmcilere yeni kapılar açacak olan her türlü girişimi destekliyorum. Ülkemizde çok yetenekli genç var. Onlar yaptıkları kısa filmlerle uzun metraj projelere geçiş yapmak istiyor. Onları desteklersek Türk sineması daha hızlı gelişir" dedi.
------------------
"Çok önemli bir adım"
Yönetmen Metehan Şereflioğlu, "7 santimetre" adlı filmiyle Hezarfen Film Galeri'nin hazırladığı seçkiler arasında yer aldı. Şereflioğlu şunları söyledi: "Nesim Bey'in eşi Nihan Hanım ajansın film seçkilerini oluşturuyor. Ondan filmimi izlemesini istemiştim. Kendisi filmimi beğendiğini ve seçkiler içinde yer almak isteyip istemeyeceğimi sordu. Ben de kabul ettim. Türkiye'de kısa filme dair bir sektör söz konusu değil. Hezarfen Film Galeri, bir sektör oluşması için bunun ilk adımlarından birini atıyor. Bu kısa filmciler için çok önemli. Türk filmlerini dünya arenasında göstermek, nitelikli işlerin ön plana çıkmasını sağlamak için çalışıyorlar. Filmimin yurtdışında festivallerde gösterilmesi beni çok mutlu etti. En son İsrail'e gittik ve bizi orada çok iyi ağırladılar. Sırada Kolombiya var. Filmim benimle pek çok ülkeyi gezecek. Böylece hiç bilmediğim kültürleri görme ve onların filmlerini izleme şansına sahip oldum."
Metehan Şereflioğlu
-----------------
"Ortak bir film çıkabilir"
12 yıldır kısa film çeken Gökçe Pehlivanoğlu, "İpler" adlı filmiyle seçkiler arasında yerini aldı. Pehlivanoğlu şunları söyledi; "Böyle bir ajans film sektörüne girmek isteyenler için büyük avantaj. Yapımcı ve yönetmenler olarak her festivale ulaşamıyoruz. Bir seçkinin içinde bir festivalde yer almak çok güzel. En son İsrail'e gittik. 6 film vardı. "Türkiye filmleri" başlığı altında toplanması ilgi yarattı. Gelen yorumlar çok iyi. Filmlerimiz beğenildi ve ilgi çekti. Belki oradaki ve diğer festivallerdeki görüşmelerde bir ortak yapım çıkabilir. Yabancıların ilgileri var. Biz Nesim Bey'le daha önceden tanışıyorduk ama benim kısa filmler çektiğimi bilmiyormuş. Yaptıklarımı Cannes Film Festivali'nde karşılaşınca öğrendi. Filmimi izleyip beğendiler. Böylece filmim Hazarfen Film Galeri içine girdi. Türk kısa filmlerini yurt dışında tanıtıyor olmaları çok güzel. Kısa film çekmeye verdiğim 5 yıllık bir ara var. O arayı kapatıp, uzun metraj bir film yapmak istiyorum."
Gökçe Pehlivanoğlu
------------------
"Kimlerle tanışmamız
gerektiğini söylüyorlar"
Daha önce 8 kısa film çekmiş olan Hasan Can Dağlı, Siyah Çember ile katıldığı Antalya Film Festivali sonrasında Hezarfen Film Galeri seçkileri içinde yer almış. Dağlı, "Kısa filmin artık daha popüler olduğunu hissediyorum. Kaliteli işler çıkabiliyor. İçerik olarak da iyi işler gelişmeye başladı. Ben de farklı hikayeler anlatmayı seviyorum. Türkiye'de bu iş öğrenci işinden çıkmaya başladı, sektörel hale geliyor. Bu alana yatırım yapılırsa giderek daha da popüler olur. Nesim Bencoya ve eşi Nihan Hanım Antalya'da film seçkilerini izlerken "Siyah Çember"i beğenmişler. Bu sayede filmimi yurtdışı seçkilerinin arasına almak istediler ben de kabul ettim. İsrail'de çölün ortasında, 400 kişilik açık hava sinemasında, düzenlenen harika bir festivale katıldık. Diğer yönetmenlerle bir araya geldik. Türk kısa filmciler birbirini çok destekledi. Yine bir araya geleceğiz ve paylaşımlar olacak. Filmlerimize yabancı yönetmenler çok ilgi gösterdi. Nesim Bey bize gitmeden önce kimlerle bağlantı kurmamız ve tanışmamız gerektiğini anlattı. Festivaller de kısa filmcilere gösterdikleri filmler için telif ücreti verirse çok iyi olur. Bu sayede daha da iyi işler çıkar. Yakında Bulgaristan'a gideceğiz."
Hasan Can Dağlı
Yorumlar -
Yorum Yaz