"FuckUp"la olumsuzu olumluya çevirmek
"FuckUp"la olumsuzu
olumluya çevirmek
Birilerinin bugünlerde bize "Her şey çok güzel olacak" demesine ihtiyacımız var. Ülkemiz hem içerden hem de dışarıdan tehdit altındayken, İşsizlik bu kadar fazla ve enflasyon bu kadar yüksekken zihnimiz bunu duymak ve yüreğimiz buna inanmak istiyor. Ben de çözümü girişimci insanlarda gördüm ve geçtiğimiz günlerde, "FuckUp Nights" adında bir etkinliğe gittim. Türkçe’ye "İş Batırdım Geceleri" olarak tercüme edilmiş. Benim gibi geceye katılanlar, farklı iş fikirleri ile kurdukları şirketleri batıran insanların tecrübelerini dinliyor. Karşınızda kurdukları hayalin nasıl yıkıldığını gülümseyerek, espriler yaparak anlatan insanları görmek ilginç... Biz genelde başarı hikayelerini dinlemeye alışık olduğumuz için madalyonun diğer yüzü gibiydiler. Batırdıkları işleri neden tercih ettiklerini, yanlış seçimlere nasıl yöneldiklerini, yola çıktıktan sonra başlarına neler geldiğini ve sonuçta neler olduğunu anlattıklar. Bunun yanında aldıkları dersleri de insanlarla paylaşan konuşmacıları dinlerken ben de tecrübelerime tecrübe katmış oldum. Ben burada verilemek istenen en önemli mesajı: "Bir kez başarısız oldunuz demek her zaman başarısız olacağınız anlamına gelmiyor" olarak algıladım. Çünkü her deneyim, bize yeni tecrübeler katıyor. Böylece bir sonraki adımı daha sağlam atma gücünü bulabiliyoruz.
***
Kafasında iş fikri olan insanlar için farklı öyküleri barındırdığından "FuckUp Nights" özel bir kaynak niteliğinde. Organizasyonun bir başka güzel özelliği ise sizin gibi oraya gelen insanlarla tanışmanız ve böylece network ağınıza yeni isimler eklemeniz. Alacağınız bir kartvizitle gelecekteki ortağınızı ya da yeni iş fikrinizi bulmanız mümkün. Aslında bu konsept Meksika’dan çıkmış. 2012’de 5 Meksikalı genç girişimci iş batırdıkça küçük bir pub’da bir araya gelip birbirlerine batırma hikayelerini anlatmaya başlamışlar. Gerek arkadaşların samimiyeti, gerekse hikayelerin komikliğinden dolayı gençler zamanın nasıl geçtiğini anlamamışlar. Bir süre sonra tekrar buluşalım demişler ve bu sefer henüz işlerini batırmadıklarını düşündükleri arkadaşlarını çağırmaya başlamışlar. Bir süre sonra arkadaşlarının arkadaşları dinlemeye gelmiş ve hikayeler çeşitlenmiş, eğlence Meksika’da başka şehirlere taşmış. Ve FuckUp bir anda önce tüm Meksika’da sonra da dünyada takip edilen bir etkinlik haline gelmiş. Konsept sunumla 3-4 girişimcinin başarısızlığını paylaştığı geceleri doğurmuş, adı da FuckUp Nights (ya da Türkiye’deki sansürlü haliyle; FUN) doğmuş. Ee devir sosyal medya devri. Akım 4 yıl içinde 56 ülke 176 şehre ulaşmış. Ve Türkiye’de de ilk olarak Ocak 2015’te İzmir’den başlamış.
***
Etkinliği Türkiye'de ilk kez İzmir'de organize eden Banu Güsar, 2016’da FuckUp’a katılımın çok ciddi bir büyüme gösterdiğini belirtiyor. Önce Pecha Kucha Nights’taki sunum, sonra Workinton’ın şapka çıkartılacak kusursuz ortamına geçiş ve tabii Başak Tırnaklı’nın ekibe katılması! Düşünün; her ay 3-4 konuşmacı bulunuyor, konu dinleniyor, sunumların düzenleniyor, katılımcıların daha net şekilde anlamasını sağlayacak hale getiriliyor, Meksika’dan gönderilen afiş ilana çıkılıyor ve tabii aktivitenin yapılacağı mekan ile düzgün koordinasyon sağlanıyor.
Benim katıldığım etkinlikte 120 kişi vardı. Kasım 2016 için daha da büyük mekanlarda daha da geniş katılımlı bir aktivite konuşuluyor. Söylemedi demeyin. Kaçırmayın, mutlaka bir izleyin derim.
--------------------------
İzmir Tiyatroları güç birliği yaptı
İzmir’de faaliyet gösteren farklı yapıya sahip, içinde devlet tiyatrosu, şehir ve belediye tiyatrolarına ek olarak özel tiyatroların da bulunduğu 30 kurum bir araya gelerek, tek yürek olup İZMİR TİYATROLARI PLATFORMU’nu kurdu. Bir yıldır süren toplantıların neticesinde misyonlarını ve uzun vadeli hedeflerini belirleyen platform üyesi tiyatrolar çalışmalarını hızlandırdı. Platformun amacı bir değişim süreci başlatarak, sanat yolunda daha emin ve güçlü adımlar atmayı planlamak.
Platform “Farkında mısın? İzmir’de tiyatro var” sloganı ile şehirdeki kültürel ve sanatsal değerlerin farkındalığını yaratmak ve yerelde gerçekleşen tiyatro oyunlarının görünürlüğünü ve ulaşılabilirliğini arttırmayı hedefliyor. Umarım hedeflerine ulaşabilirler. Böylece hem İzmirlilerin tiyatro ile buluşma sayısı artar hem oyunların kaliteleri yükselir hem de tiyatro topluluklarının sayısı artar.
Yorumlar -
Yorum Yaz