• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/ktdgokmen
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05347896126
  • https://twitter.com/Kucuktasdemir
  • https://www.instagram.com/gokmenktd/
  • https://www.youtube.com/channel/UC2oheUfhR7iDi5hqG-_1HfA?view_as=subscriber
Site Menüsü
Linkler
Site Haritası

Son Şans

  

Son Şans
 
Bazen kabuğunuzdan sıyrılmanın, yeni yerler ve yeni hayatlar görmenin size iyi geleceğini düşünürsünüz. Festivaller, tüm bu duyguları en yoğun şekilde yaşayacağınız yerlerdendir. Hem gittiğiniz kenti tanır hem de gerçekleştirilen etkinliklerde farklı insanlarla bir araya gelir, yeni düşüncelere yelken açarsınız.  
Elimden geldiğince Türkiye’deki çeşitli festivalleri takip etmeye çalışıyorum. Bunlardan biri de 2 yıldır İzleme şansına sahip olduğum Malatya Uluslararası Film Festivali.

***


Malatya’da güzel şeyler oluyor ve açıkçası bir İzmirli olarak ben bunu kıskanıyorum. Malatya’da Doğu’yu ve Batı’yı seçtiği filmlerle bir araya getiren, festivalin beyinlerinden biri olan Uluslararası Program Direktörü Nesim Bencoya bir İzmirli, başarılı açılış ve kapanış programlarını hazırlayan sevgili gazeteci dostum Bahar Akıncı bir İzmirli, organizasyonun çeşitli aşamalarında da pek çok farklı görevde yine İzmirliler var. Ancak, İzmir’in kendini anlatabileceği, kenti hareketlendirebilecek, insanlara iş imkanı yaratacak, uzun metraj filmlerin yarıştığı doğru dürüst bir uluslararası film festivali yok.
Bir İzmir filmi olan, Malatya’da olduğu gibi birçok festivalde yarışan Karnaval’ın İzmirli yönetmeni Can Kılcıoğlu ve yapımcısı Doğa Kılcıoğlu kardeşler, Yaşam Merkezi adlı kısa filmi ile Malatya’da, başka bir filmi ile de Polanya’da finale kalan ödüllü yönetmen Alper Akdeniz ve Nesim Bencoya’yla konuştuğumda tek bir fikir altında birleştiklerini gördüm: İzmir’de bu işi yapmak zor ama yapılması lazım…
Çünkü İzmir’de güç birliği ve dayanışmayı yakalamanız çok zor. Kurumlar birbirinden uzak, herkes ‘her şeyi ben bilirim’ havasında.
Malatya Valiliği 4 yıldır festivalin arkasında duruyor. Vali Vasip Şahin, bayrağı kendisinden sonra gelecek olana bırakmakta kararlı. Festivalin gelişmesi ve zenginleşmesi için çaba sarf ediyor. Valiliğe, Malatya Kayısı Araştırma-Geliştirme ve Tanıtma Vakfı, Barya Akademi Yakup Öztürk Sinema Kulübü, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Malatya Belediyesi, İnönü Üniversitesi, Malatya Sanayi ve Ticaret Borsası ve Fırat Kalkınma Ajansı destek oluyor.
Onlar biliyor ki festival tanınır olursa Malatya tanınacak. Malatya tanınırsa hem ekonomisi gelişecek hem vizyonu büyüyecek. Biz Malatya’yı seyrederken onlar üretmeye ve gelişmeye devam ediyor.

***

Hollywood filmlerinin vazgeçilmez oyuncusu Hırvat Rade Serbedzija ile festivalde bir araya geldik. O, savaştan yana olmadığı için ülkesinde bir dönem sevilmeyenler listesinde ikinci sırada olsa da bugün insanların kendisine bakış açısını değiştirmiş durumda. Bunda belki Suç ve Ceza Film Festivali’nde aldığı Barış Ödülü’nün de katkısı vardır ama kendisi asıl etkili olan şeyin barışa olan özleminin, zamanın ve değişen fikirlerin olduğunu söylüyor. Biliyor ki zamanla düşünceler değişebiliyor.
Umarım İzmir’de de bazı şeyler değişir.
Festivalde izlediğim ve çok beğendiğim filmlerden olan Son Şans’da, “Yaşadığınız ve gördüğünüz her şey aslında zihninizde kurguladıklarınızdır” diyordu. Unutmayın etrafınızda gördükleriniz beğenmiyorsanız, kurguyu değiştirmek sizin elinizde.
Her şeyi şansa bırakmamak lazım…
 

Yorumlar - Yorum Yaz
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028
Ne güzeldir,sessizlikte birlikte olmak
Daha da güzeldir, gülmek birlikte
Cennetin ipekten şalı altında
Yosunlara ve kayın ağaçlarına yaslanarak,
Kahkahamız kadar yüksek sesli olduğunu dosluğumuzun
Gösteriyor dişlerimizin beyazlığı.
F. Nietzche