• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/ktdgokmen
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05347896126
  • https://twitter.com/Kucuktasdemir
  • https://www.instagram.com/gokmenktd/
  • https://www.youtube.com/channel/UC2oheUfhR7iDi5hqG-_1HfA?view_as=subscriber
Site Menüsü
Linkler
Site Haritası

Engeller ve ödüller


 

  

Engeller ve ödüller

 

Eski bir radyo programcısı olarak mikrofondan uzak kalamıyorum. Önceki gün işlerimin arasında Radyo Ege'de Eylem Aslan'ın E-Vitamini adlı programına konuk oldum. Gündemdeki konuları kah sinemaya kah edebiyata bağlarken programda birbirinden güzel şarkılara da yer verdik. Sohbet koyulaştıkça keyifimiz de yerine geldi. Yayın sonrasında Arena'daki Efes Blues Festivali'ne doğru yol alırken, aklıma blues müziğinin kökeni olan Afrika geldi.

***

(Afrika'yı aklıma getiren köstebek yuvasına dönen kentimin yolları değil, radyoda dinlediğim bir şarkıydı. Zira, Afrika da bile yollar İzmir'deki kadar bozulup yeniden yapılmaya çalışılıp yapılamıyor değil!)

Bir Afrika ülkesi olan Mali, geçtiğimiz Mart ayından beri şeriatçıların hakimiyetinde. Aşırı dinci grup bölgenin kuzeyinde her türlü müzik formunu icra etmeyi yasakladı. Kıtanın ve ülkesi Mali'nin en ünlü şarkıcılardan Malili Khaira Arby basına verdiği demeçlerde, "Şarkı söylersem dilimi keseceklerini söylemişler" dedi.

Dünyanın her yerinde konser veren Khaira Arby'in, kendi memleketi Timbuktu'da şarkı söyleyememesi ne acı. Hem müziğin evrensel olan dilini, bu teknoloji çağında kim, nasıl engelleyebilir!

Efes Pilsen Blues Festivali, Türkiye'deki 19 ilde, 24 konserde, binlerce insanı ağırladı. Dev organizasyon, İzmir'de noktalanırken gecede müzisyenlerin sahnede dillendirdiği barış ve sevgi mesajları çok önemliydi. Blues'un efsane isimleri Khaira Arby'i ve Mali'nin başına gelenleri anımsatır gibi, "Müziği durdurmak demek; sevginin dilini yalınlaştırmak ve dünyanın renklerini soldurmak demektir" dediler.

Şanslıyız ki ülkemizde hem istediğimiz müziği dinleyebiliyor hem icra edebiliyor hem de daha fazla müzisyenin var olması için olanaklar yaratıyoruz. Sadece müzisyen de değil, çok değerli bilim adamları da yetişiyor ülkemizde.

***

Geçtiğimiz günlerde Ankara'da katıldığım bir ödül töreninde, geleceğin Türkiyesi'nin bilim adamlarını tanıma fırsatım oldu. Matematik, fizik, kimya ve biyoloji dallarında yapılan 2012 Ulusal Bilim Olimpiyatları'nda derece alan öğrencilerle bir araya geldik. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, onlar için "Türkiye'nin en zeki yüzde 2'lik dilimi içinde yer alan öğrencilerin de yüzde 2'si" diyor. Her biri çok kıymetli... Ülkenin seçkin okullarından 10 bin 396 öğrenci arasından sıyrılmışlar. Bu yarışmada başarılı olanlar, uluslararası olimpiyatlardan da ödülle dönenler ve destek görüp kendini geliştirenler, dünyanın geleceğini şekillendirecek. Dolayısıyla her okul geleceğin bilim adamlarını yetiştiren kurum olarak anılmak için büyük çaba veriyor. Sanırım bunu da en iyi, bu yıl 92 ödülün 23'ünü alan İzmir Özel Yamanlar Koleji yapıyor.

Bilimde ve sanatta ileriye gidenler, aynı zamanda kendi vatandaşlarına en iyi yaşam koşullarını sağlayan ülkelerdir. Bu nedenle TÜBİTAK'ın düzenlediği 2012 Ulusal Bilim Olimpiyatları'nın daha fazla önemsenmesini ve bu yarışmalara katılan çocukların daha fazla desteklenmesini diliyorum.

Bilim ve sanat aşkına...

Dipnot

Radyo Ege'deki yayın sonrası aynı zamanda radyonun yayın yönetmeni olan Eylem Aslan'la bunun devamını getirmeye karar verdik... Biz yayındayken çok eğlendik. Bundan böyle cuma günleri 18.00-19.00 saatleri arasında sizi de Radyo Ege'ye (92.7) bekleriz efendim...

Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028
Ne güzeldir,sessizlikte birlikte olmak
Daha da güzeldir, gülmek birlikte
Cennetin ipekten şalı altında
Yosunlara ve kayın ağaçlarına yaslanarak,
Kahkahamız kadar yüksek sesli olduğunu dosluğumuzun
Gösteriyor dişlerimizin beyazlığı.
F. Nietzche