• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/ktdgokmen
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05347896126
  • https://twitter.com/Kucuktasdemir
  • https://www.instagram.com/gokmenktd/
  • https://www.youtube.com/channel/UC2oheUfhR7iDi5hqG-_1HfA?view_as=subscriber
Site Menüsü
Linkler
Site Haritası

Üniversiteler kenti Çanakkale

 

 

Üniversiteler kenti

Çanakkale

 

Uzun zaman sonra Çanakkale'ye yolum düştü. Deniz kıyısındaki bu sevimli şehri daha da güzelleşmiş gördüm... İzmir'e benzerliğinden midir nedir, Kordonboyu ve Sultan II. Abdülhamid Dönemi'nde (1897) yaptırılan Saat Kulesi beni içine çekti... Gezerken inceleme fırsatı bulduğum kentteki en çarpıcı izlenimim, üniversitenin kentin gelişimine olumlu etkisiydi... Merkezinde yaklaşık 130 bin kişinin yaşadığı kentin üniversitesinde 33 bin öğrenci eğitim görüyor. Birkaç yerleşke ve dev bir kampusü olan okulun sahip olduğu imkanları görünce insanın yeniden öğrenci olası geliyor...

***

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner'e göre, Çanakkale tam bir 'üniversiteler kenti' adayı.
Üniversitenin konuğu olarak katıldığım "Ege'de Bölgesel Gazetecilik Paneli" öncesi ve sonrasında değerli fikirlerini dinleme fırsatı yakaladığım Laçiner, şehrin gelişmesi için önemli katkıları bulunacağına inandığı 'üniversiteler kenti' modeliyle ilgili çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
Şehir merkezinde faaliyete geçirmeyi düşündükleri fakültelerin dışında, Gelibolu ve adalarda da fakülteler açmayı planladıklarını anlatan Laçiner, hazırladıkları proje dosyasını başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olmak üzere birçok bakana ilettiklerini ve olumlu geri bildirimler aldıklarını söyledi. Ne tarımın ne sanayinin ne de turizmin çok büyük gelişmeler gösterebildiği Çanakkale için, Laçiner'in üzerinde aylardır çalıştığı bu projenin büyük bir kazanç olacağı ortada. Kent halkı da dört gözle bu projenin hayata geçmesini bekliyor.

***

38 yaşında rektör koltuğuna oturarak Türkiye'nin en genç rektörü unvanını alan Laçiner, aynı zamanda Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu'nun (USAK) kurucu başkanlığını da yürütmüş bir isim. Kendisi gibi, genç ve yenilikçi bir bakışa sahip olan Laçiner'in en önemli özelliği ise üniversitede yaratmaya çalıştığı özgürlükçü yapı. Öğretim üyeleri ve öğrenciler üzerinde baskı kurmaktansa her şeyin konuşulduğu, tartışıldığı bir kurum yaratmanın peşinde. Öyle ki, yemek ücretlerini protesto eden öğrencilerin haber yapılmasına ve basına dağıtılmasına karşı çıkmayan, daha önemlisi sonrasında da çözüm için ne yapabileceklerini düşünen bir zihniyete sahip. Laçiner, makamını engellemelerin ve yasaklamaların merkezi değil, çözümlerin geliştirdiği bir yer olarak görüyor.

***

Eğitimin, araştırmanın ve bilginin odağı olan bir üniversite kurmak için çalışmalarını sürdürdüğünü anlatan Laçiner, yeni açılan İletişim Fakültesi için kentte bulunan günlük 15 gazetenin sahiplerinden de görüşlerini almaktan çekinmiyor.
Nitelikli öğrencinin her zaman iş bulabileceğine inandığını ifade eden Laçiner, üniversitelerin iyi eğitim veremediğini, gençleri iş hayatına hazırlayamadığını söylüyor. Haksız da değil...
Özellikle teknik eğitim veren bölümlerin bu konuda çok zorlandığını biliyorum. Makineleri tanımayan, çalışma sistemleri hakkında bilgi sahibi olmayan, laboratuvar malzemelerini bile bilmeyen öğrencilerin iş yaşamında çok zorluk çektiklerinin farkındayım.
Bu gibi eksikleri gören Laçiner'in, yabancı dilde eğitimine verdiği önem, sadece laboratuvarlardan oluşan bir bina kuracak olması, kampuse radyo ve televizyon kuracağını, bölgenin en büyük kütüphanesini yaratacağını duyunca daha etkilendiğimi söylemeliyim. Doğru bilginin altın değerinde olduğu çağımızda, oluşturulan dev kütüphanenin önemli bir yatırım olduğunu düşünüyorum.

***
Üniversiteden çıkışta öğretim görevlileri bana Laçiner'in rektör adaylığı sırasında "Neden Çanakkale'de bir Cambridge Üniversitesi yaratmayalım?" sloganını hatırlattılar. Gülümsedim... Panelde paylaştığım kısa öykü geldi aklıma.
Sizinle de paylaşayım... Mahallemizde yaşayan gözleri görmeyen emekli bir amca vardı. Sessiz sakin bir kişiliğe sahip olduğu için Ahmet amcayı çok az kişi tanırdı. Bir gün resim yapmaya başladı. Yaptığı muhteşem tablolarla, açtığı sergilerle adından söz ettirmeyi başardı. Herkes ondan bahsedince lisede okuduğum yıllarda bir sergisinde ben de kendisiyle tanışma fırsatı buldum. Kendisine bunu nasıl başardığını sorduğumda, elindeki fırçayı havaya kaldırarak önce 'hayal ettim' dedi. Bence bizim de bir 'Cambridge'imiz olabilir. Sadece önce hayal etmemiz, sonra kaynakları iyi kullanmamız ve çokça emek vermemiz gerekiyor.

 

 

 


Yorumlar - Yorum Yaz
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028
Ne güzeldir,sessizlikte birlikte olmak
Daha da güzeldir, gülmek birlikte
Cennetin ipekten şalı altında
Yosunlara ve kayın ağaçlarına yaslanarak,
Kahkahamız kadar yüksek sesli olduğunu dosluğumuzun
Gösteriyor dişlerimizin beyazlığı.
F. Nietzche